Tuesday, September 13, 2011

Wednesday, October 06, 2010

Sudah Pindah

Blog Sherrina telah berpindah ke www.sherrina.com

Jumpa disana :)

Tuesday, September 28, 2010

Air Sungai Melimpah

Dah beberapa hari hujan lebat. Semalam paling lebat. Sherrina berada di Wangsa Walk seharian menyiapkan design bunting untuk client. Petang dah pukul 5.30 baru lepas balik menunggu hujan reda dan bila tiba di rumah, air sungai dah melimpah ke darat. Membawa lumpur-lumpur coklat habis mengotori jalanraya. Ketika tu hujan baru berhenti. Air sungai penuh dan sangat deras. Longkang pun dipenuhi air akibat sungai yang melimpah, ia memasuki semua longkang. Musim tengkujuh dah tiba.



Tempat lapang tu biasanya kereta kat area sini parking.
Jalan ni baru diturap. Tak lama lagi berlopak lah.

Si Oyen sibuk meninjau kawasan bencana alam

Mungkinkah sebab pembangunan rumah kedai ni menyebabkan sungai makin cetek dan sekaligus air sungai melimpah bila hujan turun dengan lebat?
Habis pokok yang ditanam oleh ayah Sherrina digenangi air

Di hadapan rumah

Si Oyen tak kisah kakinya kotor

Bukan selalu dapat tengok longkang ni penuh air sampai ke permukaan

Princess tak nak join, taknak kasi kaki dia berlumpur


Dah lama kawasan ni tak banjir. Kali terakhir air melimpah naik, tahun 2007 kot. Ayah Sherrina dah hantar kertas kerja kepada Adun Ulu Klang untuk usahakan supaya sungai ini didalamkan. Sungai ni mampu menampung air hujan yang banyak yang turun daripada sungai di Kg Kemensah tapi apabila empangan Klang Gate melepaskan air, masa itulah yang jadi masalah.

Tahun 80an kawasan ni tenggelam hampir hapus bumbung kerana empangan Klang Gate terpaksa melepaskan lebihan air akibat tidak memeriksa kuantiti air dengan tepat. Masa tu takde sistem automatik rasanya. Air dilepaskan secara manual. Cerita orang-orang tua, orang di kawasan berdekatan sungai siap berparang ke pejabat empangan tak kasi mereka buka pintu air kerana jika buka, confirm banjir. Tapi empangan takde pilihan. Kalau tak lepas air, empangan akan pecah dan satu KL akan banjir.

Seingat Sherrina last banjir masuk ke rumah tahun 2002 kot. Masa tu sekeluarga pegi bercuti ke Port Dickson kecuali Sherrina yang tak pegi sebab kerja dan tak dapat cuti. Hujan lebat petang tu, Sherrina sampai di rumah waktu Maghrib terduduk tengok rumah dan penuh lumpur. Karpet semua habis. Jenuh nak membasuh rumah sorang-sorang.

Harap kali ni tak banjir lagi lah. Bukan takat malas nak membasuh rumah, takut segala spesis haiwan reptilia pun pakat naik ke darat. Biawak, ular, labi-labi akan naik menyelamatkan diri daripada arus sungai yang deras.

Saturday, September 25, 2010

Food Review: Imbiss German Deli

1 litre root beer vs 1 glass of cola

Mash potato

Burger apa ntah namanya

Punya tebal sampai kene cucuk ngan kayu supaya burger tak tumbang
Best of the best: beef ribs


Beberapa hari yang lalu Sherrina ngan Fairuz gi lah makan di Imbiss sebelum melawat Suhaila sekeluarga yang berkampung di Hospital Ampang Puteri. Sebelum ni penah datang sini makan burger yang besar tu, apa namanya. Lupa dah. Kali ni sebab Fairuz highly recommend beef ribs. Semenjak Sherrina try makan beef ribs di Tony Roma's dan Chilis, Sherrina memang dah start suka makan beef ribs. Cuma masalahnya bila makan dia dua restoran tersebut, harganya agak mahal dan kemudiannya sudah ada keraguan tentang status halal walaupun ramai yang kata ia halal.

Bila Fairuz kata Imbiss ada beef ribs, Sherrina terus teruja. Sebab Imbiss memang terkenal menyediakan makanan barat yang halal. Bila tiba disana, Sherrina order root beer dan beef ribs. Bila sampai, kuahnya penuh tak nampak daging. Imbiss patut kurangkan sket kuahnya tu. Bila pertama kali menggigit dagingnya, terus Sherrina katakan beef ribs disini jauh lebih lembut, enak dan berasa berbanding di Tony Roma's dan Chilis yang agak kering. Memang lembut, sedap dan bagaikan ia cair didalam mulut.

Paling menarik, harganya jauh lebih murah berbanding di dua restoran terkenal itu. RM27 bagi satu set beef ribs. Paling penting, ianya menyajikan makanan yang halal. Ishhh...menulis ni bikin terliur pula. Rasa nak pi pekena sekali lagi lah.....hua hua hua.

Sinopsis Iklan di TV3...



Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingk...ap yang terbuka.

1.Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu
2.Buku - Bible
3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan
4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur
5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis
6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).
1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)
2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan
3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus
4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas - Simbol Paganism

Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

1.Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.
2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian
3.Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian Scene
4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.

Scene 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

1.Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)2.Teluk Intan, Hilir P...erak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.3.Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.
Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.
1.Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan

Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.

1. Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.

Scene 8 - Seorang budak perempuan memeluk seorang budak perempuan lain dari belakang. Kepala seorang budak lelaki hanya tersengih di tepi pasangan tersebut.

1.Pasangan Budak Perempuan Berpelukan - Lesbianism/Feminism2.Kepala Budak Lelaki Tersengih - Lelaki yang tak dipedulikan dan diperbodohkan.

Scene 9 - Beca terbang merentasi sebuah pulau.

1.Pulau - Singapore lah.

Scene 10 - Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang.

1.Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) - tempat tinggal Jin2.Masjid Kecil - Agama Islam yang lemah

Scene 11 - Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah Masjid yang terletak jauh disebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke aras masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu.

1.Bangunan Misteri - Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid)

2.Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk - Perlakuan Biadab 

Kredit: penulis tersebut 

Sherrina membaca informasi ini didalam email. Ketika iklan ini dikeluarkan di TV3, ia menerima bantahan meluas daripada umat Islam Malaysia kerana iklan ini bertentangan dengan Islam. Apatah lagi ia mencampur-adukkan pelbagai agama didalam satu iklan walhal tayangan iklan itu bertujuan untuk Hari Raya Aidilfitri. Tidak lama itu, TV3 menarik balik iklan ini.

Ulasan yang diberikan adalah interpetrasi yang menarik. Adakah anda percaya dengan penafsiran tersebut? Apa pun samada ianya memang disengajakan atau tidak oleh pihak yang membuat iklan ataupun pengurusan TV3 yang meluluskan jalan cerita iklan ini, ia sepatutnya dijadikan iktibar supaya tidak berulang dimasa hadapan. Rakyat Malaysia sememangnya prihatin dan sentiasa memerhatikan.

TM Point is too busy playing facebook to serve customer & being extremely rude




Sherrina dapat ni melalui e-mail. Agak hairan camne customer leh amik gambar dari belakang kaunter. Ataupun kawan-kawan staff TM ni yang pada mulanya amik for fun, pastu upload ke Facebook (atau media lain) dan kemudian orang lain download dan sebarkan. Apa pun caranya, tak sewajarnya ia berlaku. Ia patut jadi iktibar kepada kaunter pelanggan yang lain diseluruh negara tak kira kerajaan mahupun swasta.

Monday, September 20, 2010

Food Review: Hunting For The Best KFC

I heard lots of reviews, gossips and stories about where's the best KFC outlet in Klang Valley. Some say in Bukit Bintang, others said definitely in Jalan TAR coz that's the first KFC in Malaysia (is it?). A dear friend of mine told me it's in the headquaters of KFC Malaysia itself in Jalan Sultan Ismail. Urghhh....I hate that area during office hour. But luckily it's the Hari Raya week. Since I'm celebrating it in KL, so I decided to visit the outlet on the 3rd day of Hari Raya. As I expected, the road is still clear.

The HQ is located on Jalan Sultan Ismail. Indoor parking space available. You have to drive your car into the elevated parking system. Some how it won't move to the 4th floor which is the parking area for visitors until I read the signboard asking to switch off the engine. The parking area on the 4th floor is seriously small. I think only bout 30 cars can park there. Probably less. Lucky me since it's 3rd day of Hary Raya, the place is deserted.

So I parked the car, walk down to ground floor using the elevator and you can smell the fried chicken smell the moment you step out from the elevator. Not many people inside the restaurant, it was about 3pm. I ordered a snack plate, Original recipe with Mountain Dew drink and Cheezy Wedges. The weird part is I'm able to change from regular size drink to large size with no question asked. I've never been able to do that at KFC in Wangsa Maju area. But here, you can change it. The service quite fast, probably because there were only 3-4 customers dining in the restaurant.


The first thing that captured my attention is the over-flowing amount of gravy. I always asked for extra gravy and I'll get probably a teaspoon extra. But here, it's like a flood of gravy. Secondly, the butter bun. I wished they go back to the old style where the butter bun is still warm the moment it lay on your plate. Now, they just keep the buns in a tupperware and it's cold. Here in the HQ, same ol' same ol' but the bun is much more softer and not as dry as the usual ones. Dip it in the river of gravy.....it sure melt in your mouth.


The most important test is the fried chicken. Well-fried. Not too overdo. The flesh is nicely cooked to the bones. Not too dry, I hate it if the flesh is dried. I think taste not much different than any other outlet. The one that caught my attention besides the butter bun is the coleslaw. I think the quality of their coleslaw has dropped a lot compared to 10 years ago. Now it's too dry, lack of mayo and sometimes the vege taste bitter. But here, the coleslaw is very nice. Just how I like it. I could order extra coleslaw but I was too full.

Lastly, the Cheezy Wedges. Not much different than the usual ones except that in here they are easy on the cheese and mayo. You don't have to ask for extra sauce. Good quality cheezy wedges.

So my verdict is, this outlet which is situated in the HQ building of KFC Malaysia makes a good quality of fried chicken especially the coleslaw.

Tuesday, September 14, 2010

How To Capture Scrolled Webpage Using FireShot

I've been getting headache on how to capture scrolled webpage using the new SnagIt. It was easy when using the old version. After playing around it for months and failed, I started to googled for other solution and I found a free FireFox add-on that can do that.

If you googled for solution, you will find that many user said that the problem is due to FireFox certain version, Windows 7, SnagIt certain version and etc. I hate to uninstall and reinstall that certain version just to make the scrolled capture work. So I found FireShot, installed the add-on in FireFox and it works perfectly. Here how it works:

Browser: Mozilla FireFox 3.6.8
Operating System: Windows 7 Home edition
FireFox add-on: FireShot (Free)

Step 1: Go to FireShot website and download it. It has two version: FireFox and Internet Explorer.

Step 2:  Download whichever version you want, install it and restart your browser.

Step 3: Open the website that you want to screen capture. 






Step 4: Right click-FireShot-Capture Entire Page and - Edit (you own preference)

Step 5: If you choose Edit, it will open up the editing 




Step 6: Click at Select button and highlight the area that you need to be cropped later if you don't want to use the entire screen capture.


Step 7: Use the editing tools on the right side to suit your need. If you want to crop the part that you have selected, click the Crop button


Step 8: Finally, you have the screen capture that you want. Now you can save it.

Have fun using FireShot :)

Monday, September 13, 2010

Cerita kucing dan monyet

Sherrina pi beraya umah tok bik di Ampang Jaya. Tok bik cite mengenai satu peristiwa unik yang melibatkan monyet dan anak kucing.

Masa tu ibu kucing baru lahirkan anak. 4 ekor anak kucing comel duduk dalam sangkar belakang rumah.

Satu hari satu keluarga monyet datang ke dapur. Mak monyet bukak pintu sangkar kucing, pilih seekor anak kucing yang paling cantik. Didokongnya anak kucing tu bagaikan mendokong seorang bayi. Diciumnya anak kucing kucing tu penuh kasih sayang.

Datang bapak monyet, diambilnya anak kucing tu, didokong dan diciumnya juga. Dipanggil anak monyet, dilakukan perbuatan yang sama. Dibelai dicium anak kucing tu.

Bila tok bik hambat mereka, keluarga monyet tu lari ke hutan sambil mengendong anak kucing tu pergi. Tinggallah anak kucing yang tidak terpilih.

Kesimpulannya: haiwan pun sayangkan anak walaupun spesis lain. Manusia boleh lak buang merata-rata.


Sent from my BlackBerry® wireless device via TMobile-Celcom Mobile.

Domain sherrina.com, Ucapan Aidilfitri dan kes pembunuhan Sosilawati

Sherrina meminta maaf kepada pembaca blog Sherrina yang cuba mengakses blog ini melalui domain sherrina.com kerana terdapat sedikit masalah dengan hosting company dimana domain sherrina.com didaftarkan. Buat sementara ini, blog ini boleh diakses menggunakan nama http://sherrina.blogspot.com

Biarpun sudah masuk ke hari raya ke-empat, harap Sherrina masih berkesempatan mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin. Agak sibuk di kebelakangan ini khususnya di hujung syawal kerana Sherrina dan pasukan We Heart All telah menganjurkan program Shopping Raya dimana penghuni Rumah Titian Kasih dibawa ke Carrefour Wangsa Maju untuk membeli-belah sebelum Aidilfitri. Untuk mengetahui kisah penuh progam itu, sila ke www.weheartall.org

Semoga Aidilfitri anda pada tahun ini disambut dengan penuh bermakna. Sungguhpun begitu, negara kita dikejutkan dengan berita ngeri pembunuhan usahawan kosmetik terkenal Sosilawati. Sama-samalah kita doakan agar rohnya dan kesemua mereka yang terbunuh dalam pembunuhan kejam itu dicucuri rahmat dan semoga pembunuh tak berperikemanusiaan itu dibawa ke muka pengadilan.

Monday, August 30, 2010

Buffet Buka Puasa di Putrajaya International Convention Centre

RM50 nett for adult and free for kids below 6 years old
Sabtu lepas berkesempatan berbuka dengan geng CBN di Putrajaya International Convention Centre (PICC). Buffet Ramadhan yang ditawarkan RM50nett dan percuma untuk 6 tahun ke bawah. Awas! kerusi bayi/kanak-kanak tidak disediakan. Nampak ramai ibu bapa terpaksa pangku anak kecil mereka.

dessert
Pada harga RM50 bersih, makanan yang ditawarkan memang berbaloi. Lebih selesa sebab ruangnya luas dan tak terasa bersesak-sesak.
Sirap bandung, orange cordial, plain water, teh tarik and coffee
Makanan dihidangkan di beberapa kawasan didalam dan diluar restoran.
Various flavours of jelly

Dim Sum
Lauk-pauk

Persembahan lagu-lagu tradisional
Meja kitorang
Outdoor

Gerai
Ikan bakar
Kambing panggang
Sate
Manggis
Sebelum berbuka puasa
"Makan. Kang mama backhand kang!"

Sempat gossip lagi tu
Dari kiri: Masyanti, Wana, Thea, Wan Dina, Azri, Nadia Khairiah dan Awin

Goup photo
Ada beberapa makanan aje yang mereka tambah lagi tapi kebanyakkannya bila dah habis, takde dah. Dari segi kualiti makanan, 4 bintang. Antara juadah yang sangat menarik ialah keropok lekor, cekodok ikan bilis, jelly, daging dendeng (tapi Sherrina tak sempat makan sebab dah habis, ni kawan2 yang bagitau), sup cendawan (first class!), char kuey tiow, ayam goreng berempah, sate dan popia basah. Biasanya buffet Ramadhan di hotel kantoi bab bikin popia basah tapi disini lulus cemerlang.

Dari segi perkhidmatan sedikit mengecewakan sebab tak dimaklumkan yang kerusi kanak-kanak takkan disediakan. Kalau bagitau awal, boleh diusahakan bawak stroller. Dari segi kemas meja, agak lambat sebab macam tak cukup pekerja. Dari segi refill makanan, tak bagus sangat sebab mereka refill lambat dan juadah tertentu aje. Sesuai le dengan harga yang ditawarkan. Parking pula senang sebab memang banyak.

Apa pun nilai yang ditawarkan setanding dengan makanan yang disediakan.

Saturday, August 28, 2010

ET: KL Krash Pad Fund Raising Car Wash


Belek punya belek dalam memory card BlackBerry, rupanya ada gambar program ni yang dijalankan pada bulan Julai 2010. Malah kalau tak silap video pun ada tapi nak kene cari dalam memory stick.


Program ini telah dijalankan pada hari Sabtu pagi. Sherrina sempat lah singgah sana kejap untuk menyokong program ni. Lagipun kete Sherrina sendiri pun dah lama tak berbasuh. Bayaran cuma RM5 dan boleh beri lebih sebagai derma. Dalam 10 orang remaja KL Krash Pad turun menyertai program ni. Ada yang membasuh kereta, membilas dan macam-macam lagi.

Rajinnya remaja2 KL Krash Pad
Lepas kete Sherrina dicuci, Sherrina terpaksa gi mengajar tuition. Tak dapat nak lepak dengan dorang sampai habis program. Tapi beberapa hari lepas tu sembang dengan remaja yang terlibat, banyak juga kereta yang datang menyokong projek ni.

Apa pun tahniah kepada remaja KL Krash Pad kerana menyertai program yang sihat ini.

Wednesday, August 25, 2010

Gadget Review: Fujitsu Lifebook P3010

Dah lama tak tulis gadget review. Ada dua-tiga gadget dalam simpanan yang menanti untuk diceritakan tapi story yang ini dulu lah. Baru tangkap 3-4 minggu lepas. Takyah gi Low Yat yang jauh, jalan jem dan parking mahal tu. Kat Wangsa Walk pun ada cawangan salah sebuah kedai komputer di Low Yatt tu yang juga beri harga mcm di Low Yat iaitu Evernew.

Dah puas pikir dan study tapi kali ni kajian gadget tak amik masa lama. Dalam 3-5 hari. Melalui bacaan di website dan blog, bertanya kawan-kawan di Facebook dan tanya cousin yang dah pakai netbook. Kenapa nak pakai netbook? Sebabnya:

  • Cita-cita nak tangkap gaming notebook mcm Dell Alienware atau Asus G5 tapi tak mampu lagi. 
  • Bajet cuma RM2000 ke bawah
  • Ni paling penting: Musti beratnya dengan bateri bawah 2kg sebab dah sakit2 bahu dan tak larat nak pikul notebook berkilo-kilo walaupun ada beg notebook yang ada troli.
So lepas survey dan usha, Sherrina gi Wangsa Walk. Ingat nak gi Ampang Point kat sana pun ada 2 kedai komputer tapi cousin Sherrina kata di Wangsa Walk pun ada kedai yang kasi rega bagus. So lepas gi sana tengok model yang menepati ciri-ciri dicari iaitu bajet dan berat ialah Acer Aspire, HP Mini, Dell dan Fujitsu P3010. Brand lain Sherrina tak amik antara sebabnya ialah ada tu cuma 10 inci je skrin dia walhal harga kurang seratus je. Ada model tu keyboard dia humang aihh....cramp rapat2. Acer Aspire walaupun menepati ciri tapi ntah lah, still lom leh percaya kat Acer lah walaupun orang kata Acer sekarang dah tak kokak macam Acer dulu.


Budak sales pun dok beria-ia rekemen Fujitsu. Sementara dok dengar dia story, sambil cari review di internet melalui BlackBerry. Ramai yang bagitau model ni fail tang bateri dan speaker. Pikir balik, bukan slalu pun nak pakai bateri. Cuma bila di kawasan takde plug je. Memang plan nak cabut pun dan simpan bateri tu. So lepas testing dan try, puas hati. Warna cuma ada hitam dan merah. Ingat nak angkat merah, tapi yang tinggal cuma display set. So angkat hitam lah. Cuma tang cover dia yang glossy tu, bila pegang penuh cap jari. Yang lain takde apa lah. So mintak diskaun, dia kasi kurang RM50 je. Dapat beg netbook satu. Oklah menepati bajet.

So berikut pengalaman menggunakan netbook ni. First time pakai brand Fujitsu nih. Harap reliable dan lebih baik berbanding Asus lah:



Specifications Pendapat Sherrina
Platform AMD
Athlon
Neo processor MV-40

(1.6GHz, 512KB L2 cache)

- AMD RS780MN +SB710 Express Chipset
Disebabkan guna AMD processor maka dapatlah beli dengan harga RM200 kurang daripada model yang sama tetapi menggunakan Pentium.
Operating
System
Genuine
Windows®
7 Home Premium

(or Genuine
Windows®
7 Home Basic)
Best guna Windows 7 Home ni sebab ringan dan laju.
Display12 11.6-inch
SuperFine WXGA Back-Light LED, 1366x768 pixels
Mula-mula rasa kecik je. Mata baru nak adjust dengan skrin 11.6 inci. Maklumlah
bertahun guna skrin 15-17 inci. Tapi lama-lama ok dan serasi.
Memory 2GB
DDR2 800MHz

Max. Memory Supported9
- 4GB DDR2 800MHz, Dual Channel
2GB RAM. Mantap. Takyah tambah duit macam netbook lain yang cuma kasi 1GB RAM. Kalau tak silap ada lagi slot nk pegi ke 4GB RAM tapi processor kecik, watpe nak RAM besar2.
Hard
Disk
320GB Cukup besar nak isi macam2 software, video, files, lagu dan macam2.
Battery Up to
3.47 hrs1
(6cell Li-ion 5200mAh)
Kalau netbook lain boleh pegi sampai 6 jam tapi yang ini takat 3 jam setengah je sebab AMD. Nak bateri lama, pakai Pentium. Tapi slalu cabut pun
bateri ni sebab pakai letrik. Simpan untuk kegunaan luar.
Weight Approx.
1.6kg
Ringan, beb. Tercapai objektif utama membeli netbook ni. Sebab nak yang kurang dari 2kg. Kekadang kene check beg, bawak ke tak netbook ni. Sebab tak terasa berat mcm notebook lama.
Detailed
Specifications
Hard
Disk Drive
SATA-150
5400rpm, S.M.A.R.T support, Two Partitions - 50/508
Takde komen. Ok je.
Graphics Integrated
ATI Radeon
HD3200 graphics with display capabilities at a maximum shared memory6
of 256MB
Mantap. Boleh running Adobe Photoshop CS3 portable dengan selamba dan Adobe Premier Element utk edit video dengan selamba. Nasib baik, sebab dua ni program penting untuk Sherrina guna.
High
Definition (HD) Audio
RealTek
ALC269 HD audio codec with dual built-in stereo speakers

HD Audio-in: External Mic-in, Analog Built-in Microphone

HD Audio-out: Headphone-out
Tang sound ni agak lomah sket sebab tak kuat sangat. So nak kuat pakai le external speaker ataupun headphone.
Communication 1.3
Mega Pixels camera, Bluetooth®
v2.1+EDR, 100/10Mbps2
Fast Ethernet LAN and Atheros XSPAN3
802.11BGN network connection. Separate ON/OFF switch for wireless
network connection.
Webcam tak penah pakai lagi dan tak penting pun. LAN tu penting sebab LAN port notebook lama dah rosak. Penting bila nak setting wifi modem baru beli.
Wifi mantap takde masalah.
User
Interface
Full-size
& Spill-resistant keyboard7:
84-key, 19.05mm key pitch, 1.8mm key stroke

Intelligent Touch Pad with configurable vertical scroll functions,
rotation, zoom in/out and left and right mouse button.



Keyboard key besar gak, sesuai le ngan jari jemari Sherrina yg gedabak nih. Tapi amik masa le nak sesuaikan jari menaip sebab masa mula-mula pakai asyik salah tekan key aje. Touch pad bolehlah, tak lah syok sangat nak pakai sebab licin.
Card
Slots
Secured
Digital / SDHC / Memory Stick®
/Memory Stick®
PRO
Card slot ni bagus. Takyah lagi nak usung memory card reader.
Connector
Interface
USB 2.0
x 3, VGA (external display), RJ45 (LAN), HDA-in, HDA-out, Power Adapter
DC-in
Bagus ada 3 USB. Tapi kekadang tu tak cukup gak.
Quick
Launch Shortcut Key
Power-saving
ECO button (Fn + F11)
Suka button ni sebab sekali tekan je terus jimat tenaga.
Dimensions 285mm
(W) x 209mm (D) x 26.4/30.2mm (H)
Orait, ngam ho,
Bundled
Accessories
AC
Adapter
Input
AC 100~240V, Output DC 19V 60W
Bundled
Softwares
Adobe
Acrobat Reader, Fujitsu DVD Sharing Application, Fujitsu UpdateNavi10,
Fujitsu Power Saving Utility, Fujitsu Hardware Diagnostic Tool, Fujitsu
Display Manager, Sun Microsystems Java Runtime, Cyberlink YouCam,
Windows Live Essentials (Mail, Photo Gallery, Writer, Messenger),
Microsoft Office Professional 2007 60-day Convertible Trial11
Cuma bab cd driver memang takde sebab Fujitsu dah buh siap2 dalam hdd. Kata budak penjual tu, tekan je F11 kalau ada masalah dan nanti akan back to
factory setting.
Optional
Accessories
External
Drive
External
USB Super Multi Writer
Dah ada yang lama so takde masalah. Lagipun byk software skrg dowload dlm ext hdd.
Speaker Portable
Stereo Speaker
Mcm taip di atas, rasa nak muzik kuat2 pakai le speaker.
Mouse Optical
Wireless Mouse
wajib ada nih. Kalau takde, jenuh nak guna touch pad yang licin tu.


Info lanjut gi website Fujitsu Malaysia. Nak surf internet boleh je tether BlackBerry ke netbook ni sebagai modem.

Food Review: QThai Village di Dagang Avenue


Ada no telefon kalau korang nak buat reservation
Semalam Sherrina dan geng bujang CBN iaitu Ailina, Wan Dina ngan Akim berbuka puasa bersama di QThai Village yang terletak di Dagang Avenue. Kat mana? Korang tau MBO Ampang? Depan MBO tu ada deretan rumah kedai yang ada banyak restoran. Kat situ lah.Sebelahnya kedai steamboat yang Sherrina penah review sebelum ini.

Sherrina dan Wan Dina sampai di restoran tu jam 6.30 petang. Lengang je takde orang. Kami order set berbuka puasa untuk 4-5 orang yang merangkumi 5-6 jenis lauk dan manisan iaitu cendol. Kol 7 Ailina pun sampai dan Akim lak tiba masa dah berbuka puasa. Maklumlah, dia yang paaaaaaling jauh :p

Jom tengok makanan yang ada dalam set menu yang kitorang order:

Tataulah ikan spesis apa. Tapi dalam menu namanya Dancing Fish. Sedap giler...serius sedap!


Tomyam seafood. Pedas, pekat dan lazat. Setanding dengan tomyan di Taharah

Green chicken curry. Manis sket tapi sedap juga.
Sotong goreng tepung. Syok layan lepas makan nasi sambil borak-borak
Udang Bangkok. Garing dan manis. Dimasak dengan sos.
Kailan ikan masin. Sherrina yang tak suka sayur pun asyik makan lauk ni.
Cendol. Mantap giler cendol ni. Leh layan dua mangkuk.
Dari segi suasana, selesa dan menarik. Lagi-lagi plak ada 2-3 meja je yang ada pelanggan. Tu pun last skali tinggal kitorang satu meja je dok sembang gelak ketawa. Dari segi kualiti makanan, superb. 5 bintang untuk masakan tomyam antara yang tersedap pernah Sherrina makan. Servis pun bagus. Siap tolong amikkan gambar kitorang lagi. Yang kureng ialah gangguan pengumuman maklumat restoran yang kuat dan mengganggu perbualan. Dua-tiga kali lak tu. Rasa macam makan kat stesen bas atau airport lak.

Parking kat area ni pun susah waktu malam so kalau nak gi makan sini, datang le awal. Kesimpulannya, confirm datang sini lagi dan lagi di masa hadapan.....rasanya macam nak gi lagi lah minggu ni gak. Hua hua hua.....

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin