Tuesday, November 10, 2009

Sony DCR SX-40E Review

Sherrina mula berkecimpung dalam bidang videografi ini pada tahun 2004. Masa tu bermula dengan kamera Sony digital 8. Tapi ketika tu, tak berjaya nak transfer video ke laptop kerana laptop pada masa tu takde firewire dan kad yang sesuai. Maka video-video tu tersimpan dalam tape ajelah. Lama-lama, iklankan di internet untuk dijual. Ada seorang pembeli membelinya dengan harga yang bagus juga, sebab dia terhilangkan kamera video model yg sama milik pejabatnya. Pada ketika tu, model tersebut dah takde di pasaran.

Setelah sekian lama berdamping dengan bidang fotografi menggunakan kamera Olympus, entah bagaimana tergerak nak buat video semula. Dengan menggunakan kamera Olympus, Sherrina cuba buat rakaman video program Mustika di SKTM2. Hasilnya, bolehlah. Tapi kualiti gambar lemah dan kualiti audio yang kurang menarik. Boleh lihat video-video tersebut disini. Tapi bagusnya mengambil video dengan kamera digital ialah ianya mudah di edit. Format video bagi kamera Olympus ialah .avi maka sangat mudah nak import ke Windows Movie Maker dan buat perubahan yang diperlukan.

Ketika Ansara Terendak merancang program ke Kuala Gandah Elephant Sanctuary beberapa bulan yang lalu, Sherrina fikir ini satu peluang yang baik untuk mendapatkan sebuah kamera video dan mengasah semula skill yang dah lama terbenam. Lepas research punya research, akhirnya pilih Sony DCR SX-40E. Harganya RM1199. Harga asal RM1399. Thanks to my fren, Iskandar yg sedekahkan kameranya yang dah rosak untuk promosi trade-in di Sony. Dapat le rebate RM200. Sehari sebelum ke Kuala Gandah, Sherrina bergegas ke Sony Style KLCC untuk mendapatkannya.

Kenapa Sony DCR SX-40E? Lihat spesifikasinya:



  • Recording Format: Memory Stick

  • video Codec: MPEG-2

  • Media Storage Type: Memory Stick Pro-Duo / Pro-HG Duo / Duo


  • HYBRID / HYBRID Plus HYBRID (4GB Built-in Flash Memory)

  • Image Sensor Type: 800K Pixel CCD

  • Audio Format: Stereo (2ch.)

  • Zoom Mic: Yes

  • Carl Zeiss Lens / Filter Diameter Vario-Tessar

  • Optical / Digital Zoom: 60x / 2000x

  • Maximum Still Image Resolution (Photo Mode): VGA (640 x 480 / 4:3)

  • Image Stabiliser: SteadyShot

  • LCD Screen Size & Type: 2.7 (6.9 cm) Wide LCD (123K / 16:9) with Touch Panel

  • Face Index: Yes

  • Film Roll Index: Yes

  • Quick Startup: Yes

  • Memory Stick Duo Slot: Yes

  • USB Terminal: Yes (USB 2.0 High Speed)

  • Dimensions (W x H x D): 53 x 59 x 113mm

  • Mass (w/o Tape, Battery, etc.) :Approx. 200g

Supplied Accessories:



  • AC adaptor AC-L200


  • Rechargeable Battery Pack NP-FH30


  • AV Cable Yes

Application Software: Picture Motion Browser


USB Cable: Yes



Ketika membeli handycam ini, pakej yang diberi ialah kamera, extra battery, 4GB Memory Stick Pro Duo dan bag kamera. Warna kamera pula ada 3 jenis iaitu merah, silver dan biru. Kenapalah takde warna hitam? Memandangkan banyak gadget Sherrina warna silver, kali ni amik merah plak lah. Nampak menarik.











Kenapa DCR SX-40E?



  • Dalam lingkungan bajet iaitu bawah RM1500

  • Flash handycam iaitu hanya 4GB build-in hard disk dan selebihnya boleh guna memory stick. Risiko hard disk handycam rosak lebih kecil. Lagipun, handycam dengan built-in 30GB hard disk atau lebih berharga lebih dari RM1500

  • Mudah nak transfer video. Pilih rakaman pada memory stick. Bila dah habis rakam, cabut je dan cucuk ke card reader dan transfer ke laptop dengan mudah

  • ringan dan kecil, mudah dibawa ke mana-mana

  • menu yang mudah dan cepat dipelajari. Bagus juga pilihan setting yang ada. Boleh zoom mic, boleh adjust setting focus, optical zoom hingga 60x dan banyak lagi.

  • format videonya boleh di import ke Windows Movie Maker untuk editing tanpa banyak karenah. Takyah nak convert. Laptop lama pun boleh edit videonya tanpa sangkut-sangkut.

  • Lens Carls Zeiss. Lens yang baik berbanding jenama handycam lain yang hanya memberi standard lens bagi kamera begini.
Tapi, kamera ni ada kelemahannya:


  • kualiti cuma Standard Definition. Tak sehebat High Definition.

  • Tangan kene teguh. Body kamera ni ringan, tangan senang ketar. Kene belajar kawal pegangan handycam

  • kualiti output di tv taklah sehebat handycam High Definition tapi jauh lebih baik daripada mengambil video menggunakan handphone atau digital camera.
Setelah membuat percubaan video Kuala Gandah dan Dinner CBN, Sherrina amat berpuas hati. Ia menepati segala ciri yang Sherrina perlukan. Percubaan ketiga ketika persidangan YES 2009, kualiti dan pengawalan handycam bertambah mantap. Ada juga yang tanya...

Kenapa tak melabur kepada handycam HD (High Definition)? Jawapan saya:


  • Harganya mahal. Mostly above RM2.5k

  • formatnya yang pelik-pelik. Misalnya, handycam Sony HD menghasilkan video berformat AVCHC

  • Format video bagi handycam HD memerlukan PC atau laptop yang high-end untuk kerja-kerja editing. Malah nak transfer video ke PC atau laptop juga memakan masa yang lama dan memerlukan space hard disk yang besar. Disebabkan tiada laptop yang mampu menampung ciri video HD, maka lupakan sementara.

  • Nak burn format HD ni juga bermasalah. Sherrina dah bersembang dengan beberapa orang pengguna handycam HD. Mereka gagal burn video ke dalam DVD menggunakan DVD burner kerana faktor format. Cara terbaik untuk burn video berkualiti HD adalah menggunakan blu-ray burner, yang mana harganya agak mahal. Mungkin kini sudah ada cara untuk menyelesaikan masalah ini.

  • Sherrina tiada tv yang support HD. Jadi agak membazir jika merakam dalam kualiti HD tapi menonton di tv kualiti standard.
Lagi best sebab Sony ada buat bengkel percuma bagi pengguna handycam. Sherrina berpeluang menghadirinya seminggu selepas membeli handycam ini dan belajar banyak mengenai cara betul menggunakan handycam melalui pakar.


Gadget penutup bagi tahun 2009.....Sony Handycam DCR SX-40E.

2 comments:

SUHARI said...

sangat berguna ..thanks..saya juga nak beli..

sherrina said...

Sekarang dah ada promo baru bagi handycam bersaiz kecil begini di Sony. Malah harganya kini dah jatuh bawah RM1000 :D

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin